Tapte døtre, Xinran

 

Dette er en hjerteskjærende, rå og engasjerende bok fra virkelighetens Kina som får deg til å gråte tusenvis av salte tårer som vil blande seg med trykksverten i boken.

Xinran er kjent for bøkene Stemmer i natten og Himmelgraven som begge er velskrevne og engasjerende bøker fra Kina.

Tapte døtre handler om de tusenvis av jentebarn som har blitt etterlatt, avlivet eller gitt bort til barnehjem over hele Kina. Døtre har liten eller ingen verdi, da spesielt på landsbygda i Kina, de ofres til fordel for sønner som kan bidra til familiens økonomi.

Det er grusomme skildringer og historier i boken som får hjertet ditt til å briste i tusen biter. Det er fortellinger om hvordan mødrene selv tar livet av sine nyfødte barn med sine egne hender, jordmødre som kaster nyfødte jentebarn rett i søplekassen med ordene ” ubrukelig”. Det er historier om foreldre som setter fra seg barna sine på jernbanestasjoner, foran sykehus og på offentlige toaletter i håp at noen skal finne de og ta seg av barna. Dette er skildringer som setter seg fast på netthinnen og forblir der for alltid.

Mødrene er fortvilte og blir tvunget på grunn av tradisjon og økonomi til å fjerne sine egne døtre, som det blir sagt i boken: ”alle kinesiske kvinner har en forferdelig hjertesorg”. I fortvilelsen er det mange kvinner som tar sitt eget liv.

Det er en utrolig vond opplevelse å lese boken, men det er en bok som må leses! Det er en bok som kommer til å sitte lenge etter at du er ferdig med å lese den.

Det er en vekker for hvordan ettbarnspolitikken i Kina fungerer og hvordan den rammer befolkningen. Det er et innblikk i hvordan barnehjem i Kina har blitt ivaretatt og hvordan utenlands adopsjon har foregått. Tilbake

Kjøp boken hos Bokkilden

 

Del på     

 

 

 

 

Siste 10

bokanmeldelser:

 

1. Maleren fra Shanghai, Jennifer Cody Epstein

 

2. 13 timer, Deon Meyer

 

 

3. 3096 dager, Natascha Kampusch

 

4. Mørkets rike, Barbara Demick

 

5. Lille stjerne, John Ajvide Linqvist

 

6. Russisk vinter, Daphne Kalotay

 

7. Fordi jeg fortjener det? Kristin Oudmeyer

 

8. Nådens omkrets, Jørgen Brekke

 

9.Frihet, Jonathan Franzen

 

10. Malstrømmen, Frode Granhus

 

 

Følg bokanmeldelser på:

 

   

Bokanmeldelser.com